Proč a na kolik si pojistit byt?

Máte byt v osobním vlastnictví? A máte jej pojištěný? Máte pojištění nastaveno na správnou hodnotu?

Na úvod bych rád upozornil, že zdaleka ne veškerý majetek je třeba pojišťovat. Záleží na celkovém jmění člověka, finanční rezervě, cílech, rozpočtu apod. Zkrátka na finančním plánu. Drtivé většině lidí z finančního plánu vzejde doporučení, že pojistit byt by si zrovna měli. Zjednodušeně proto, že při jeho poškození či zničení (požár, vichřice, záplava atd), by si nesplnili cíle. V tomto článku se budeme věnovat pojištění nemovitosti, nikoliv vybavení (domácnosti bytu). Zjednodušeně se jedná o vše, co v bytě zůstane, když jej otočíte vzhůru nohama – stěny, okna, dveře, výmalba, podlahy, sanita, pro některé pojišťovny i kuchyňská linka či jiný vestavěný nábytek.

Častým názorem je, že byt není třeba si pojišťovat v rámci „soukromého“ pojištění, protože už je pojištěný v rámci SVJ.

Takto smýšlejícím klientům dávám dvě otázky:

  1. Je a bude pojištění v rámci SVJ vždy nastaveno správně?
  2. Víte, že v případě totální škody (např. demolice kvůli záplavě/výbuchu plynu atd.) se budete muset se sousedy domlouvat a stavět společně od základů nový bytový dům?

Už odpověď na první otázku je typicky nevím. Je třeba ohlídat především správnou pojistnou částku, ale také limity a pojistné podmínky, respektive kvalitu daného produktu. To sám o sobě dovede málokdo, neřkuli hlídat provedené změny v rámci pojištění.

Typy pojistných částek

Skrz odpověď na druhou otázku je třeba si uvědomit, že základním předpokladem proto, aby pojištění dobře fungovalo, je stanovení správné pojistné částky.

V případě bytů existují 2 možnosti:

  1. byt si pojistíte na tzv. reprodukční hodnotu (novou cenu), tedy cenu, za kterou by se v dnešních cenách dal stejný byt znovu postavit,
  2. byt si pojistíte na tzv. tržní hodnotu, tedy cenu, za kterou by se dal v dnešních cenách koupit obdobný byt v podobné lokalitě.

V prvním případě ale budete muset jít cestou výstavby. Tedy zajistit demolici a odvoz suti původního bytového domu. Budete muset řešit projekt a po úřadech vyběhat stavební povolení. Budete muset najít vhodnou stavební firmu a vše koordinovat se sousedy. Dočkat bydlení se nemusíte vůbec či až za několik let, mezitím však musíte někde bydlet. Na reprodukční cenu se typicky pojišťují bytové domy právě v rámci SVJ.

Kvůli faktům v předchozím odstavci mi přijde bezpečnější a pohodlnější pojistit si byt na tržní hodnotu. Pakliže dojde k totální škodě, pojišťovna vám vyplatí peníze a vy si koupíte obdobný byt v sousedství. Bydlíte dřív a je s tím spojeno méně starostí. Na tržní cenu doporučuji mít byt pojištěný v rámci „soukromého“ pojištění.

Dobrá zpráva je, že většina produktů na trhu je dnes již nastavena tak, že v rámci „soukromého“ pojištění počítá s tržní cenou bytu, nikoliv s tou reprodukční. Zde upozorňuji speciálně na pojištění nemovitosti v rámci Komerční pojišťovny, které sice není špatné, ale pro byty dle mého vyloženě nevhodné, poněvadž umí pracovat právě jen s cenou reprodukční.

Jak zjistit tržní cenu bytu?

Způsobů zjištění tržní ceny je několik. Osobně používám portál cenovamapa.cz, jehož model pracuje s prodejními cenami zapsanými v katastru nemovitostí. Člověk může i oslovit odhadce, ověřenou realitní kancelář či použít některý z komerčně dostupných portálů. V posledním případě však pozor na nevyžádané nabídky pojištění apod.

Já po domluvě s klienty odhadovanou tržní cenu většinou ještě o 10 % navyšuji, abychom měli rezervu v případě nepřesného stanovení ceny či v případě růstu cen nemovitostí. Pokud není k dispozici dostatek dat, odhad ceny vašeho bytu vyjde příliš zkresleně. To se stává, pokud například bydlíte v malé vesnici, kde se zkrátka za rozumnou dobu (např. 1 rok zpětně) neprodalo dost bytů. V tomto případě se můžete podívat například na Sreality na zhruba 5 podobných bytů, jejich cenu zprůměrovat, a ještě navýšit o rezervu 10 %.

Picture of Ing. Filip Horák, PFP

Ing. Filip Horák, PFP

Vzdělávám své klienty. Článek po článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


další články

Related Posts

Rizika u pojištění nemovitosti a domácnosti

Co za rizika určitě nepodceňovat.

Zlatá horečka III.

A proč se nechcete nakazit.