Kyblíkové portfolio

Domácím nástrojem k pochopení investičního plánu.

Kyblíkové portfolio, někdy nazývané jako „bucket portfolio,“ je jedinečným způsobem správy investic, který výrazně zjednodušuje proces plánování a navázaného investování. Tato strategie zahrnuje rozdělení vašich finančních aktiv do několika „kyblíků“ na základě toho, kdy peníze budete potřebovat.

Typy kyblíků

V kyblíkovém portfoliu se používají tři klíčové kyblíky, přičemž každý z nich slouží k jinému účelu:

  1. Krátkodobý kyblík:
    První kyblík obsahuje finanční prostředky určené pro krátkodobé cíle, které budou realizovány v příštích třech letech. Zahrnuje také finanční rezervu pro neočekávané výdaje. Tento kyblík je spravován s důrazem na stabilitu a likviditu investic, což snižuje kolísání hodnoty a zajistí snadný přístup k finančním prostředkům. Peníze jsou sice stabilní, ale daní za toto je výnos, který bude v dlouhodobém průměru inflaci buď jen dorovnávat či s ní spíše mírně prohrávat. V kyblíku by měly převládat investice do peněžního trhu.

  2. Střednědobý kyblík:
    Druhý kyblík je vyhrazen pro střednědobé cíle, které se mají realizovat v horizontu 4 až 10 let. Investiční strategie tohoto kyblíku je vyvážená a obvykle zahrnuje kombinaci aktiv, která již více kolísá a průměrně více vydělává. Tento přístup umožňuje růst kapitálu při zachování dostatečné stability a porážení inflace. Příkladem vhodné strategie je např. All-Seasons, kde se typicky mísí dluhopisy, akcie a hotovost (popřípadě zlato či reality) v různém poměru.

  3. Dlouhodobý kyblík:
    Třetí kyblík je navržen pro dlouhodobé cíle, často renta nebo studium dětí nebo jiné investice s časovým horizontem delším než 10 let. Investiční strategie pro tento kyblík je obvykle agresivnější, s cílem dosáhnout výraznějšího růstu, což je nezbytné pro splnění dlouhodobých cílů. Tento kyblík bude nejvíce vydělávat, daní za to je vyšší kolísání. U většiny investorů zde převládají akcie doplněny menší částí dluhopisů.

Splnění cílů

Jak vyplývá z popisu výše, naprosto zásadní pro správné fungování kyblíkového portfolia je určení cílů. Ty s klienty vždy do hloubky rozebírám a pomáhám jim je určit, ostatně odvíjí se od nich vždy celý plán.

Mezi tyto cíle často patří:

  • renta (finanční nezávislost),
  • studia dětí/peníze do startu dospělosti pro děti,
  • výměna automobilů,
  • rekonstrukce nemovitosti,
  • vlastní zdroje k hypotéce,
  • + různé individuální – už řeším pilotní průkaz, cestu okolo světa či třeba koupi chaty.

Při řešení spolu s klienty rozebíráme přístup k riziku, vysvětlujeme si chování jednotlivých investic apod. Strategie pro každého klienta je tudíž vždy vybírána individuálně, aby reflektovala výše uvedené. Mám proto klienty, kteří mají v dlouhodobém kyblíku 100 % akcií, ale i ty opatrnější a méně zkušené, jimž vyhovuje mít akcií jen cca 60 %, přičemž zbytek je doplněn stabilnějšími dluhopisy, případně zlatem či hotovostí.

Výhody

Kyblíkové portfolio přináší několik významných výhod pro investory:

  • Investice odpovídá cílům:
    Peníze jsou vždy správně přiřazeny k cílům a investovány podle optimální strategie. Každý kyblík je řízen s ohledem na jiný investiční horizont, což zajišťuje efektivitu investic. Peníze jsou uloženy nejbezpečněji a vydělají maximum jak to jen lze s ohledem na daný cíl.
  • Lepší snášení tržního kolísání:
    Díky jasnému rozdělení peněz do různých kyblíků mají investoři lepší přehled o tom, jak tržní výkyvy ovlivňují jejich portfolia. To pomáhá zmírnit stres a emocionální reakce na nestabilitu trhů. Když dočasně klesne dlouhodobý kyblík, klienty to většinou netrápí, protože krátkodobého a často i střednědobého kyblíku se propad netýká.
  • Flexibilita:
    Kyblíkové portfolio je velmi flexibilní systém, který lze snadno upravit podle změn v investičních cílech a životní situaci investora.
  • Řízený přesun peněz:
    Kyblíky umožňují efektivní přesuny finančních prostředků mezi sebou. Peníze jsou přesouvány jen v případě, že příslušné portfolio dosáhne zisku, což snižuje riziko ztráty. Když je cíl dlouhodobý, s tím jak se blíží, se peníze postupně přesunou do střednědobého a krátkodobého kyblíku tak, aby došlo k zamknutí výnosů.
  • Nastavitelné investiční strategie:
    Každý kyblík může mít svou vlastní nastavitelnou investiční strategii, což dává investorům možnost přizpůsobit své portfolia jejich osobním preferencím.

Picture of Ing. Filip Horák, PFP

Ing. Filip Horák, PFP

Vzdělávám své klienty. Článek po článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


další články

Related Posts

Rizika u pojištění nemovitosti a domácnosti

Co za rizika určitě nepodceňovat.

Zlatá horečka III.

A proč se nechcete nakazit.