Finanční plán a jeho výhody

Největší výhody tohoto jednoduchého, ale mocného nástroje.

Dnes bych s vámi rád probral téma, které je pro mě osobně velmi blízké a které má obrovský dopad na naši finanční stabilitu a budoucnost. Jistě jste už slyšeli pojem finanční plán, ale možná nevíte, jaké přínosy tento jednoduchý, ale mocný nástroj přináší. Dovolte mi tedy přiblížit vám některé z výhod finančního plánování.

Jasné cíle a směr

Finanční plánování nám umožňuje jasně definovat naše finanční cíle a stanovit si reálný plán, jak jich dosáhnout. Bez jasných cílů bychom se mohli ztrácet v moři finančních možností a rozhodnutí. S plánem v ruce máme vždy na paměti, kam směřujeme, a můžeme se soustředit na to, co je pro nás skutečně důležité. Klientům pomáhám cíle jednak definovat (málokdo přijde na schůzku se seznamem strategických životních cílů v kapse) a poté především splnit. Mezi nejčastější přání patří zajistit si vlastní bydlení, mít peníze pro studia dětí/start jejich dospělého života, výměna aut a v neposlední řadě finanční nezávislost neboli renta.

Kontrola nad financemi

Finanční plán nám umožňuje pečlivě sledovat naše příjmy a výdaje, sledovat toky peněz a mít ve financích celkově pořádek. Díky tomu máme lepší přehled o naší finanční situaci a můžeme identifikovat oblasti, kde můžeme ušetřit nebo lépe investovat. Kontrola nad financemi nám dodává klid a jistotu, že je naše cashflow pod kontrolou. Pokud je to potřeba, s klienty analyzujeme jejich rozpočet a pomáhám jim implementovat tzv. systém 4 účtů, který již mnoho lidí (včetně mě) zbavil stresu ze složenek a pomohl jim vybudovat stabilní volné cashflow.

Minimalizace rizik a nejistoty

Život je plný nejistot a neočekávaných událostí. Finanční plán nám pomáhá minimalizovat rizika a připravit se na nepředvídané situace. Například správně pojaté pojištění nás může ochránit před finančními ztrátami v případě neočekávaných událostí, plán nám pomůže taková rizika identifikovat a platit pojištění jen tam, kde je to opravdu nezbytně nutné. K pojištění s klienty přistupujeme s myšlenkou finanční „držgrešle“ – pojišťujeme jen škody, které by potencionálně narušily splnění cílů či významně ovlivnili fungování rodiny. Všude, kde je to rozumné, slouží k pojištění finanční rezerva klientů.

Lepší investiční rozhodnutí

Když je finanční plán dobře vypracovaný, máme jasnou představu o svých investičních cílech a toleranci k riziku. To nám umožňuje volit ty investice, které nejlépe odpovídají našemu uvažování a cílům. Klientům se při tvorbě finančního a posléze investičního portfolia snažím vštípit dvě základní pravidla světoznámého investora Warrena Buffetta:

  1. Nikdy neprodělej peníze.
  2. Nezapomeň na pravidlo číslo jedna

Našim cílem je tedy nechat peníze pracovat co nejlépe, avšak v rámci možností. Tak, abychom vždy eliminovali co nejvíce rizik. Prodělat se totiž dá výběrem příliš konzervativní či naopak dynamické investice a pro eliminaci rizik slouží právě finanční plán.

Dosažení finanční nezávislosti

Jedním z největších přínosů finančního plánování je, že nám pomáhá dosáhnout finanční nezávislosti. To znamená, že máme dostatečně našetřeno a zhodnoceno, abychom si mohli dovolit žít podle svých představ, aniž bychom museli spoléhat na příjmy z práce. Finanční nezávislost je snem mnoha z nás, a finanční plán nám může pomoci tento sen uskutečnit. Proto tento cíl nechybí v žádném plánu, kterým jsem klientům tvořil a myslím, že by neměl chybět ani v to vašem.

To jsou jen některé z výhod finančního plánování. Doufám, že vás tento článek motivoval a přiměl k zamyšlení nad vaší vlastní finanční situací. Pokud máte pocit, že vám finanční plánování může pomoci, pak vám určitě mohu pomoci já. Stačí mi napsat a domluvíme si nezávazné osobní konzultaci.

Picture of Ing. Filip Horák, PFP

Ing. Filip Horák, PFP

Vzdělávám své klienty. Článek po článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


další články

Related Posts

Rizika u pojištění nemovitosti a domácnosti

Co za rizika určitě nepodceňovat.

Zlatá horečka III.

A proč se nechcete nakazit.