Nejbezpečnější investice

Iluze riskovosti

Klienti často chtějí co nejméně rizikovou investici. To je pochopitelné, já přemýšlím stejně. Rizik je však v investování, ale i v životě obecně celá řada a klienti je někdy vnímají příliš zjednodušeně.
Největší riziko v rámci investování je dle mého to, že se nepovede splnit vytyčený cíl. Uznávám, že toto tvrzení je velmi obecné. Pakliže jej mám specifikovat, pro krátké cíle bývá v největší riziko kolísání (volatilita) hodnoty investice. Naopak v dlouhém období je největší riziko inflace, kterou mnoho klientů přehlíží.

Jak tedy uvažovat? Co je ta nejbezpečnější investice?

Mám 500 000 Kč a chci je použít na koupi auta za 1 rok. Kam bych měl peníze uložit? Pojďme se podívat na trochu té statistiky – jak by dopadla daná investice za posledních 100 let? Zhodnocení je reálné, tj. po odečtení inflace:

Aktivum Průměrné zhodnocení Percentil 5 % (pesimistické) Percentil 95 % (optimistické)
Akcie 9,37 % -22,8 % 41,61 %
Dluhopisy 2,46 % -11,1 % 17,28 %
Peněžní trh 0,68 % -6,35 % 6,51 %

Zjednodušeně řečeno, nejbezpečnější je držet dané peníze v hotovosti – peněžním trhu. Pravděpodobně moc nevyděláte, ale hlavně případně proděláte málo, hodnota investice příliš nekolísá.

Co když těch 500 000 Kč mám jako základ pro finanční nezávislost, která nastane za 25 let?

Aktivum Průměrné zhodnocení Percentil 5 % (pesimistické) Percentil 95 % (optimistické)
Akcie 7,6 % 3,37 % 10,51 %
Dluhopisy 2,46 % 2,35 % 5,71 %
Peněžní trh 0,49 % -1,94 % 2,1 %

Zde je naopak peněžní trh (hotovost) největší riziko a tou nejbezpečnější investicí z hlediska dosažení cíle jsou akcie. Pravděpodobně vám hodně vydělají, na 25 letech daná investice ještě nikdy neprodělala.

V praxi je to o něco složitější, typicky se investuje do mixu akcií, dluhopisů, peněžního trhu, nemovitostí a jiných aktiv v závislosti na více faktorech, ale uvedené závěry pro racionálního investora platí. Kdyby vás zajímala konkrétní metodika výpočtu, dejte vědět.

Závěrem – nejbezpečnější investice je taková, která odpovídá danému cíli. A s tím už by měl pomoci finanční/investiční plán.

Picture of Ing. Filip Horák, PFP

Ing. Filip Horák, PFP

Vzdělávám své klienty. Článek po článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


další články

Related Posts

Rizika u pojištění nemovitosti a domácnosti

Co za rizika určitě nepodceňovat.

Zlatá horečka III.

A proč se nechcete nakazit.